Relació entre l'especificitat dels exercicis i el benestar físic.

Moltes vegades fem menció de la societat del benestar per especificar un estat social de satisfacció i cobertura de necessitats bàsiques en el que també podem incloure altres opcions, entre elles les lúdiques i esportives. Avui dia les ofertes relacionades amb l’activitat física són molt amplies i variades, però és precís comentar i aclarir quins beneficis podem obtenir de la pràctica reglada d’aquesta activitat física esportiva.

En el terreny de la salut, en un sentit extens i a títol personal, ens trobem amb tres tipus de practicants de l’esport, segons el benefici que persegueixen:

  1. Els que ho fan per millorar el seu rendiment.
  2. Els que tenen una prescripció mèdica.
  3. Els que ho fan perquè els agrada sentir-se millor.

Com a professionals tècnics de l’activitat física i del rendiment esportiu, sempre recomanem planificar degudament la pràctica de l’esport i de qualsevol de les activitats de “fitness”. En aquesta línia d’actuació, la combinació de diverses propostes d’estímuls físics com la força, la resistència, la motricitat aplicada, la flexibilitat, etc.; produeixen una interacció d’accions que proporciona un considerable guany i un benestar físic degudament compensat. Tots aquests estímuls físics i algun altre de tipus més explosiu, dins l’argot de la cultura física, configuren les principals qualitats físiques bàsiques.

Quan l’activitat física es practica sempre d’una manera similar, en un mateix mitjà i amb uns procediments molt repetitius, definim una condició d’especificitat. Aquesta condició física resulta més concreta o menys compensada, de vegades no hi ha altre possibilitat o no queda més remei de fer-la d’aquesta forma, ja sigui per alguna característica física o pel tipus d’esport practicat, que així ho exigeixen. Però, una activitat excessivament específica pot generar problemes físics localitzats, donada la reiteració de moviments musculars i/o articulars i, per altra banda, la rendibilitat física global pot comportar-se d’una forma més variable i voluble en el pas del temps. Aquest fet, si cap, encara pot tenir una major transcendència en les persones de més edat.

Es recomanable doncs que tota pràctica esportiva i tota activitat física en general estigui degudament planificada. Tanmateix, és molt important implementar, en la mesura que es pugui, tot el conjunt de qualitats físiques bàsiques, que representen els diferents esgraons d’un benestar físic global i degudament compensat.

No pretenem fer d’aquestes recomanacions cap qüestió dogmàtica, però tenim la convicció que seguint aquestes especificacions podreu gaudir millor del temps que dediqueu a la vostra pràctica esportiva i optimitzareu els beneficis que perseguiu en la millora del vostre benestar.

 

Manolo Jiménez/Xavi Aguilar

 

1 resposta

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *