L’any 1915, un grup de joves, l’Albert Pallejá, Antoni Gispert, Domenec Mutlló, i Josep Màdico, es desplaçaven a la platja de Salou, per poder practicar la natació, en aquest grup es van afegir uns amics seus els Barrera, Mallorquí, Gras, Adserà, Carbonell, Sotorra, Jove, Vallverdú, Portal, Marca, Balsells, Alsina, Solé, Casanovas i Gilabert. Un senyor natural de Suïssa, de nom Charles Pistor, que es banyava tant a l’estiu com a l’hivern, a la platja de Salou, els donà les primeres classes de natació, a l’estil d’aquella época i de seguida es varen fer nedadors. Aquest grup es reunia a Reus, en un hort que tenia l’entrada pel camí de Valls amb sortida pel carrer de Santa Eulàlia, on practicaven la gimnàstica.

gran_historia

En 1918, van decidir constituir-se com a Club, i així es crea “EL PLOMS”, nom o mot que donà el mestre suís a aquest grup ja que deia que s’enfonsaven a l’aigua com a PLOMS.

El Club comença a tenir importància i es decidiren a comptar amb una vivienda pròpia. En reunió celebrada en el Centre de Lectura s’acceptà el pressupost de l’industrial de la fusta el Sr. Josep Carbonell, per realitzar una “caseta” en la platja de Salou, que valia 3.500 pessetes en total, a pagar 500 pessetes d’entrada i la resta en lletres acceptades i renovables a conveniència del Club. En la mateixa reunió i per fer front al pagament es va acordar d’emetre 100 bons de 5 pessetes a pagar al Club quan es pogués. Hi havia la creença que no s’acabarien de pagar mai. Aquest bons estaven firmats per Nil Alsina, com a President, per Ernest Gras com a Secretari, i per Miquel Portal com a Tresorer.

En una altra reunió que se celebrà en el Bar Americà de Reus, es va acordar l’actual nom del Club. Fins aquell moment per tothom solamente eren “ELS PLOMS”, a partir d’aquesta reunió ja passà a anomenar-se CLUB NATACIÓ REUS, sense oblidar-se, però, del “PLOMS”, pioners de la natació en la nostra ciutat. També es decidí adjudicar els primers nombres de socis a través d’un sorteig.

Els primers carnets de soci foren lliurats el día 1 de novembre de 1921, i estaven signats els primers per Nil Alsina , com a President, i el segon a partir de juliol de 1922 per Joan Marca.

El 15 de juliol de 1921, el Sr. Antoni Gispert, va realitzar per primer cop la Travessia al Port de Salou, amb un temps de 27 minuts.

El 9 de novembre de 1921, es va realitzar un reunió per aprovar el primer reglament del Club.

L’any 1927, es demanà i fou aceptada, la inscripció en la Federació Catalana de Natació, amb el nom de Club Natació Reus “Ploms”.

L’any 1930 es començaren els treballs de la construcció de la primera piscina de les comarques meridionals, de 25 metres a l’aire lliure, en uns terrenys de propietat del soci Sr. Ramón Barrera Banús, que posteriormente donaria al Club, amb la condició que mai el Club els podria vendre ni hipotecar mentre no hi hagués una altra instal×lació que fos de superior qualitat a la construïda. Aquesta piscina fou inaugurada el dia 12 de juny de 1932, en un acte solemne, disputant-se per l’ocasió unes proves de natació i salts aquàtics.

L’any 1931,es fundà la secció de Bàsquet, en 1934 la secció de Tennis, el 1943 la de Hoquei damunt Patins, i així successivament en diferents anys es foren constituint les diferents modalitats esportives, de les quals tenim en l’actualitat 14.

Durant els anys de la Guerra Civil, les activitats de competició del club, quedaren sense actividad, a pesar de tot, el club va continua existint.

El 23 d’octubre de 1939, es van haver de redactar uns nous reglaments del Club, que foren acceptats el 27 d’octubre del mateix any, amb la arribada del “Año de la Victoria”, pel Governador Civil de la Província de Tarragona. A partir de l’any 1939, el Club va tornar agafar la força i es tornaren a incorporar els socis fundadors, que els esdeveniments de la Guerra Civil, obligaren a partir l’exili. A tots els efectes se’ls va conservar el número de soci.

cn-reus-ploms-foto-antiga

Més endavant el Club va adquirir una finca al costat de la piscina, on s’hi va poder fer una pista d’atletisme de 300 metres de corda. Fins aquells moments els atletes del club realitzaven el seus “entrenaments” en el Camp de Futbol del Catalunya Nova.

L’any 1948, es va comprar el “Palau Bofarull”, per a utilitzar-lo com a seu social, aquell local el venia utilitzant la Falange Española. Per a la compra es va realitzar una emissió d’obligacions de 500.000 pessetes, que es varen pagar, complint els terminis d’amortització marcats. L’any 1985, fou venut a la Diputació de Tarragona, traslladant-se el Club definitivamente a las instal×lacions esportives de la Carretera de Tarragona, la seu social i les oficines del Club, potenciant-los al màxim.

El 25 de setembre de 1957 es va inaugurar el primer pavelló polisportiu, on hi havia annex una piscina coberta de petites dimensions. Aquest pavelló fou inaugurat per a la pràctica de la gimnàstica i hi va participar el que fou un dels gimnastes millors del món, Joaquim Blume.

L’any 1974 fou inaugurada la piscina de 25 metres coberta amb una piscina petita per l’ensenyança de la natació, així com a l’estiu del 1975 fou inaugurada la piscina de 50 metres descoberta, considerada per aquella época una de les millors d’Espanya, amb la celebració d’uns Campionats d’Espanya Absoluts d’Estiu.

Dintre de les millores de les instal×lacions i amb l’augment de la pràctica de l’esport, el nostre Club es va posar en marxa per a la construcció d’un Pavelló Cobert en el qual poguessin allotjar-se les seccions de Bàsquet, Gimnàstica Ritmica, Hoquei damunt Patins i Patinatge Artístic i per això es va inaugurar el Pavelló actual el dia 19 d’abril de 1986.

Al llarg dels anys de la història del nostre Club, hem tingut els següents presidents:

Nilo Alsina Gels de 1917 al 1921.

Joan Marca Miró de 1922 al 1928.

Albert Pallejá Carnice de 1929 al 1930.

Joan Marca Miró de 1931 al 1933.

Josep Andreu Abelló de 1934 al 1939.

Ramón Barrera Barnús de 1939 al 1956.

Josep Urgelles Morell de 1957 al 1958.

Pere Cartanya Aleu de 1959 al 1967.

Joan Sirolla Ribe de 1967 al 1985.

Jordi Gras Martin de 1985 al 1993.

Antoni Castelló Auqué de 1994 al 1997.

Josep Casanovas Gilabert de 1998 al 2009.

Andreu Giménez Fort –  de 2010 a 2015.

Isidre Guinjoan Aymemí – actual President.

Visita l’espai “Presidents del Club

La història del Club, seria impossible d’explicar en aquesta síntesi, atesa la gran quantitat de practicants de totes les especialitats, però sí podríem destacar en Natació, Calamita, campió i plusmarquista d’Espanya en la prova de 100 metres esquena, Josep Tarragó que l’any 1957, en el Marroc, va aconseguir baixar el temps en la prova dels 100 metres lliures de 58″ a 57″. També cal destacar Josep Casanovas primer internacional en waterpolo, a Miquel Caelles internacional infantil, Misericòrdia Sedó campiona d’Espanya Infantil e Internacional, Antoni Castelló, sub-campió d’Espanya absolut i campió d’Espanya Juvenil així com internacional amb l’equip espanyol, Ramón Pallejà, campió d’Espanya juvenil i internacional i a l’actual plusmarquista d’Espanya en la prova de 100 metres lliures Adolfo Coll, el qual va participar en el Campionat del Món de Natació l’any 1991 en Perth (Australia), Jordi Cervera que també va participar en l’esmentat campionat en la prova de 25 quilòmetres i un consumat “tragamilles”, ja que ha realitzat entre altres la travessia al Canal de la Mànega i la l’Estret de Gibraltar i té en l’actualitat el récord del món de nedar més metres durant 24 hores. Jordi Neira es un dels puntals actuals de la selecció espanyola de waterpolo.

En Atletisme hem de destacar Lluís Mas Ossó, guanyador d’una Jean Bouin, en categories infantils i gran impulsor d’aquest esport i molts altres en el nostre Club. També a Guardia, seleccionat per als Jocs Olímpics de Tokio en la prova de 10.000 metres i que per desgràcia no va poder participar degut a una lesió i més recentment els components de la selecció espanyola, els Brufau, Benito, Sierra, Català, etc. també Antoni Foz, gran atleta i practicant de diversos esports dintre del nostre Club.

A destacar també que vam ser els introductors l’Hoquei damunt Patins en les nostres comarques.

L’any 1946, vam quedar Campions d’Espanya de 1a Divisió, amb el primer equip i l’equip que estava en la 2a categoria, va quedar classificat en 2n lloc.

En Patinatge Artístic, Susanna Espinal, l’any 1992, es va classificar en 2n lloc en el Campionat d’Europa Júnior celebrat a Siena (Itàlia).

Per a més informació també pots visitar: Wikipèdia.org – C.N. Reus Ploms